Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ABD’den İran’a Ağır Yaptırımlar 5 Kasımda Başlıyor

ABD’den İran’a Ağır Yaptırımlar 5 Kasımda Başlıyor
30 Ekim 2018 00:08

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ikinci ayağını içeren yaptırımlar, doğrudan petrol ve doğalgaz ticaretini hedef alıyor.

Yaptırımlarda Türkiye için en önemli başlığı petrol ve petrol ürünlerine ilişkin ticaretin yasaklanması oluşturuyor. 5 Kasım’a kadar Türkiye için bir istisna tanınmazsa ham petrol ithali yapılamayacak. Doğalgaz ithalatı sürerken, burada da ikili ticaret kısıtlaması uygulanacak. Böylece İran sattığı doğalgaz karşılığı alacağı parayı Türkiye’de tutacak. Türk menşeli ürün ithalinde kullanabilecek.

TÜRKİYE İSTİSNA İSTEDİ

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre, Türkiye 2017’de ithal ettiği 25.7 milyon tonluk ham petrolün 11.4 milyon tonunu İran’dan ithal etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada ABD’den istisna talebine ilişkin gerekli girişimlerin yapıldığını açıkladı. İran yaptırımları Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) meslek komitesi toplantısında önemli başlıklardan biri oldu.

Halkbank Yaptırımlar Bölümü yetkilisi Seyit Ahmet Taymaz, yaptırımların finansal boyutundan ticarete yansımasına kadar kapsamlı bir sunum yaptı. Taymaz, İranlı Bank Mellat’ın da yaptırım kapsamına alınacağını anımsatarak, “Yaptırımların devreye girmesiyle birlikte İran otomobil sektörüne su bile satamayacak” dedi.

İran’la ticarette dolarla işlem yapılamayacağını belirten Taymaz, “Mal, İran üzerinden geçiyorsa da dolar kullanılamayacak. Yasaklı İran devrim muhafızları listesi var. Bu listedeki isimlerle çalışanlar da suçlu sayılıyor” dedi.

Yürürlüğe girecek bazı yaptırımları Taymaz, şöyle özetledi:

İran liman işleticileri, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi (IRISL), İran Güney Gemicilik Şirketi veya bağlı kuruluşları da dahil olmak üzere gemicilik ve gemi inşası sektörleri hakkındaki yaptırımlar.

İran’dan petrol, petrol ürünleri veya petrokimya ürünleri satın alınması da dahil olmak üzere petrol ile ilgili olan işlemler üzerindeki yaptırımlar (diğerlerinin yanı sıra İran Milli Petrol Şirketi-NIOC, Naftiran Intertrade Company-NICO ve İran Milli Tanker Şirketi NITC isimleri sayıldı).

Yabancı mali kuruluşların İran Merkez Bankası ve belirlenmiş İranlı mali kuruluşlar ile olan işlemlerine dair yaptırımlar.

Aracılık, sigorta veya reasürans hizmetleri tedarik edilmesi hakkındaki yaptırımlar.

İran enerji sektörü üzerindeki yaptırımlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.