Dolar 34,7269
Euro 36,5226
Altın 2.957,95
BİST 9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Ayçiçeği üreticisi cezalandırıldı mı?

Erdoğan DEMİR / Volkan Gazetesi (EDİRNE İGFA) – Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nun, yüzde 40 yağlı baz ürün …

Ayçiçeği üreticisi cezalandırıldı mı?
12 Eylül 2022 15:33

Erdoğan DEMİR / Volkan Gazetesi (EDİRNE İGFA) – Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nun, yüzde 40 yağlı baz ürün için 12 bin TL/Ton, uluslararası sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 12 bin 720 TL/Ton, yüzde 50 yağlı ürün için 13 bin 800 TL/Ton olarak uygulanacağını açıkladığı avans ödemelerini değerlendirdi.

Şen, üreticilerin dikkat ve özenle beklediği avans ödeme fiyatlarına yönelik yaptığı değerlendirmede, “Üreticiler açısında avans fiyatlar iyi. İlerleyen günlerde arz talep dengesine göre fiyatlar yukarı doğru çıkabilir. Ayrıca her yağ oranına göre 180 kuruş prim var. Bu da iyi. Bölgemizdeki ayçiçeğinde yağ oranları, bu yıl yağış aldığımız için daha iyi. Üreticilerimiz, değişik firmalardan aldığı tohumları ekse de, yağ oranları birbirine yakın seviyelerde” dedi.

Üreticiyi kurtaracak olan en önemli etkenlerden birinin, verimin yüksekliği olduğunun altını çizen Hasan Şen, “Verim bazı bölgelerimizde beklentinin çok altında olsa da bazı bölgelerde ise 250 kg civarında seyrediyor. Bu yıl Keşan bölgesi dolu ve sel nedeniyle geneldeki beklentinin altında kaldığını söyleyebiliriz. Biz bir süre önce ayçiçeği maliyeti ile ilgili bir fiyat açıklamıştık. Trakya Birlik tarafından açıklanan avans ödeme fiyatı, bu maliyet ile hemen hemen aynı seviyede. Bu durumda, avans ödeme fiyatına ‘taban fiyat’ olarak bakıyoruz. Yani piyasanın bu fiyatın altına düşmeyeceğini bekliyoruz” dedi.

Üreticinin çok ürettiği ürünün para yapmadığını, ancak az üretilen bir ürünün her zaman piyasada daha yüksek fiyatla satıldığını, bunun da üreticilerin adeta cezalandırılmasına yol açtığını vurgulayan Şen, “Ayçiçeği üreticisi adeta cezalandırılmış durumda. Trakya Birlik’in açıkladığı fiyatının tek memnun eden tarafı, avans ödeme fiyatı olmasıdır. Avans fiyat olmasaydı açıklamalarımız daha farklı olurdu. Biz bu fiyatı yumuşak geçiş olarak görüyoruz. İnşallah hükümetimiz ve Trakya Birlik yönetimi, Gümrük Vergileri ile ilgili gereken tedbirleri alır. Şuan sadece tüketiciler düşünülüyor ama bu uygulamalar Türk çiftçisini bitirir. Üreticilerin maliyet hesapları ortada. Şuan çalışarak batıyoruz. Köylerde üretici nüfusu yaşlı. Genç nesli köylerimizde tutamaz, para kazanamazsak sonumuzun ne olacağını zamanla hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.