Dolar 40,2150
Euro 46,9748
Altın 4.338,72
BİST 10.267,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Sal 32°C
Çar 33°C
Per 34°C
Cum 32°C

Eğitimde yeni dönem başlıyor… Okullarda AR-GE birimi kurulacak

Eğitimde yeni dönem başlıyor… Okullarda AR-GE birimi kurulacak
13 Temmuz 2025 11:47

Millî Eğitim Bakanlığı, proje okullarının belirlenmesine ilişkin yeni yönetmeliği yayımladı; özel program ve proje okulları, AR-GE birimleri ve danışma kurullarıyla eğitimin kalitesini artırmayı hedefliyor.

ANKARA (İGFA) – Millî Eğitim Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, proje okullarının belirlenmesi ve işleyişine dair usul ve esasları düzenledi. Yönetmelik, ulusal ve uluslararası düzeyde proje yürüten resmi örgün eğitim kurumlarının “özel program uygulayan okullar” ve “özel proje uygulayan okullar” olarak iki kategoride tanımlanmasını öngörüyor.

ÖZEL PROGRAM UYGULAYAN OKULLAR

Bu okullar, bilim, teknoloji gibi alanlarda uzmanlaşmış eğitim programlarıyla öğrencilerin yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Müfredat ve öğretim yöntemleri, alanın gereksinimlerine göre özel olarak tasarlanacak.

Okulların en az 20 derslik, uygun atölye, laboratuvar, spor salonu, kütüphane, konferans salonu ve pansiyona sahip olması gerekiyor.

Şube başına öğrenci sayısı 24’ü geçmeyecek, her sınıf seviyesinde en fazla 4 şube açılacak. Her şubeden en az 8 öğrenciye bir danışman öğretmen atanacak.

Okullarda AR-GE birimi kurularak eğitim süreçleri veriye dayalı olarak geliştirilecek. Bu birim, okul müdürü liderliğinde 3-6 öğretmenden oluşacak ve fikri mülkiyet ürünlerinin pazarlanmasını sağlayacak. Ayrıca, belediye ve ticaret odası temsilcilerinin katılabileceği danışma kurulları oluşturulacak.

Bu okullara kabul için öğrencilerin, Bakanlık merkezi sınavında yüzde 1’lik başarı diliminde yer alması ve okulun özel sınavında başarılı olması gerekecek.

ÖZEL PROJE UYGULAYAN OKULLAR

Bu okullar, araştırma, problem çözme ve düşünme becerilerini geliştiren, proje odaklı eğitim modelini benimseyecek. Öğrencilerin teorik bilgiyi pratiğe dönüştürmesi ve iş birliğiyle özgün projeler üretmesi hedefleniyor.

Okulların belirlenmesi için il millî eğitim müdürlüklerinde İl Proje Okulu Değerlendirme ve Teklif Komisyonları, Bakanlıkta ise Proje Okulu Tespit Komisyonu kurulacak.

Okullar, her yıl il düzeyinde, iki yılda bir ise Bakanlık tarafından izlenecek ve değerlendirilecek.

Yönetmelikle, özel proje okullarında okul gelişim projeleri hayata geçirilecek. Bu projeler, okul iklimi, etkili öğrenme, yönetim, mesleki gelişim, kapsayıcılık, bireyselleştirilmiş öğrenme, rehberlik, akademik başarı ve sosyal etkinliklerle eğitimin kalitesini artırmayı amaçlıyor.

PROJE OKULU ŞARTLARI

Bir okulun proje okulu olabilmesi için şu şartlardan en az birini sağlaması gerekiyor:

  • Sürdürülebilir projeler hazırlama ve uygulama yeterliliği
  • Okul gelişim projesi taahhüdü
  • Ulusal/uluslararası özel program veya proje yürütmesi
  • Kamu/özel sektörle iş birliği içinde projeler geliştirmesi
  • Bakanlıkça belirlenen sektörel mükemmeliyet merkezi olması

Söz konusu yönetmeliğin detaylarına ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.