Dolar 34,7107
Euro 36,8470
Altın 2.936,65
BİST 9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Çok Bulutlu
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Cum 15°C
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Deneyimli ellerde ERCP işlemi yüzde 95’in üzerinde başarılı

Deneyimli ellerde ERCP işlemi yüzde 95’in üzerinde başarılı
2 Ocak 2023 09:42

Sivas Numune Hastanesi’nde Gastroenteroloji Uzmanı olarak görev yapan Dr. Oktay Bulur, safra yolu, karaciğer ve pankreas hastalıklarının tedavisinde önemli bir yeri olan ECRP Ünitesi hakkında bilgiler verdi.

SİVAS (İGFA) – ECRP’nin tanımını yapan Uzm. Dr. Oktay Bulur, “Hem tanı hem de tedavi açısından önemli olan ERCP (Endoskopik RetrogradKolanjiyoPankreatografi),endoskopi cihazı ile duodenum’a (on iki parmak bağırsağı) açılan safra yollarına yapılan müdahaledir” dedi.

ECRP’nin Endoskopi ile ağız yolundan girilerek yapıldığını aktaran Uzm.Dr. Bulur, “Ağız yolundan girilip, yemek borusu ve mide geçilerek on iki parmak bağırsağına ulaşılır. On iki parmak bağırsağında bulunan safra yolu ağzına endoskop içinden geçirilen ince bir tel ile girilip, safra yollarının içine röntgen cihazından görülebilen kontrast madde verilir. Bu sırada röntgen cihazı ile elde edilen görüntü sayesinde safra yollarında bulunan taş, tümör, darlık gibi anormallikler tanınır. Safra yollarına müdahale düşünülüyorsa, ucunda tel bulunan bir başka kanül ile safra yolları girişi elektrokoter aracılığıyla elektriksel olarak kesilerek genişletilir. Örneğin safra taşı varsa, basket ya da balon kateter endoskopun içinden geçirilir ve taş yakalanarak ya da çekilerek çıkartılır. Safra akımını engelleyen tümör ya da darlık gibi durumlarda bir balon ile bu darlık giderilebilir, ya da darlık bölgesine bir stent yerleştirilerek safra akışı sağlanır” dedi.

ECRP’nin en sık safra yollarında taş bulunmasından kaynaklı yapıldığını belirten Uzm.Dr. Oktay Bulur, “ECRP işlemi en sık safra yollarında taş bulunmasından dolayı yapılmaktadır. Safra kesesinde oluşan taşın buradan ana safra kanalına düşmesi sonucu ortaya çıkan tıkanıklığı gidermek için yapılır. Bunun dışında safra yolları ve pankreas tümörleri, safra yolları darlığı, safra yollarından kaçak olması (özellikle cerrahi girişimler sonrası), bazı pankreas hastalıkları ERCP endikasyonlarını oluşturmaktadır” dedi.

İşlem genel olarak güvenli olmakla birlikte, ERCP’nin de bazı komplikasyonları olduğunun altını çizen Uzm.Dr.Oktay Bulur,  deneyimli ellerde ERCP işlemi yüzde 95’in üzerinde başarılı ve güvenli olduğunu kaydetti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.